Meest voorkomende fouten in het looppatroon van de recreatieve loper
**-**
Lopen is alomtegenwoordig: de loper is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Overal zie je mensen op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en het verkennen van eigen grenzen. Het verwondert niet dat steeds meer mensen beginnen met lopen, vaak met als doel deel te nemen aan een wedstrijd of andere sportieve uitdaging.
Dit soort activiteiten vereisen echter een specifieke training, waarbij het opbouwen van loopvolume een essentiële rol speelt. Een hogere belasting voor het lichaam kan potentieel leiden tot overbelasting, indien het lichaam nog niet voldoende aangepast is.
Daarnaast kunnen fouten in het looppatroon ook leiden tot blessures. Een specifieke screening of loopanalyse kan helpen om deze fouten snel te herkennen. Aan de hand van een klinisch onderzoek, videoanalyse, lopen met een runeasi band en testing van je core stability worden diverse aspecten en parameters van je looptechniek geïdentificeerd, waardoor potentiële fouten vroegtijdig kunnen worden opgespoord en aangepakt.
Dit zijn DE meest voorkomende fouten in het looppatroon:
Rompinstabiliteit
Een sterk onderschatte en dus vaak gemiste factor in het looppatroon is de rompstabiliteit. Wanneer er te veel compensaties zijn van de romp tijdens het lopen, bv. lateroflexie of rotatie, kan dit leiden tot overbelastingsblessures aan het bekken of de knie. Nog belangrijker is dat de loopefficiëntie voor een groot stuk bepaald wordt door een goede rompstabiliteit. Als hier een goede core stability is, dan verloopt de energie- en krachtoverdracht tussen de verschillende schakels optimaal. Overbodige compensaties leiden dus tot energieverlies en mindere prestaties.
Hip drop
Een tweede oorzaak van heel wat overbelastingsletsels is de hip drop, goed te herkennen in videoanalyse als het Teken van Trendelenburg. Hierdoor ontstaan de typische loopblessures zoals ITB-frictiesyndroom, bursitis en tendinopathieën. Onvoldoende activatie van de Gluteus medius (bilspier) of een zwakte ervan is vaak de onderliggende oorzaak. Dit kunnen we wegwerken met gerichte oefentherapie.Knie valgus
Een derde vaak geziene fout is valgus van de knie. Hierbij valt de knie te veel naar binnen. Functioneel gezien is er vaak een tekort aan stabiliteit, maar de oorzaak kan ook liggen rond het bekken of de voet (zie andere fouten). De knie vormt namelijk een belangrijke schakel in de verbinding tussen de voet (contactpunt) en de rest van het lichaam. Knievalgus leidt op termijn meestal tot overbelastingletsels, zoals patellapeestendinopathie of patellofemorale pijn.Hyperpronatie voet
Tot slot kunnen we ook de voetpositie onderzoeken. Wanneer de voet afrolt op de grond, valt deze eerst naar binnen om daarna terug naar buiten te bewegen bij de afstoot. Als het naar binnen vallen te veel of ongecontroleerd verloopt, spreken we van hyperpronatie. Een gebrekkige controle van de intrinsieke voetspieren, platvoeten, een stabiliteitsprobleem, … kunnen de oorzaak vormen. Scheenbeenvliesontsteking of een ontsteking van de pees van de tibialis posterior zijn dan weer mogelijke gevolgen.Naast het belang van een loopanalyse is het uiteraard even belangrijk om een klinisch en kritisch oog te hebben om dit in een breder kader te plaatsen. Zo kunnen we op maat van de loper deze zaken aanpakken door o.a. een aangepast oefenprogramma, loopcues, tips and tricks, …
Lopen is de sport bij uitstek in 2024 en kan op alle niveaus beoefend worden. Dit wil ook zeggen dat er zowel bij de recreatieve loper of de meer getrainde loper al eens een blessure durft voor vallen. Op eender welk niveau is het belangrijk om de hierboven vernoemde potentiële fouten te identificeren om zo de kans op uitval door een onverwachte blessure te vermijden.
Want laten we eerlijk zijn, niemand wil uitvallen net voor zijn belangrijke eerste marathon, eerste 5 km loopje of wedstrijd!
Bekijk hier hoe zo een loopanalyse er uitziet:
Meer info